Monday 23 December 2013

Aisy Uqail at 5months++


Aisy Uqail da 5months 2 weeks. Da besar dan makin hensem anak mummy daddy tu. Kadang2 bila dia meragam tu memang sgt2 rasa tercabar ... smpai jadi marah pon ada. Moga makin tebal kesabaran dan ketabahan diri untuk mendidik dan membesarkan si comel permata hati ini.

Petang semalam bawa Aisy mandi swimming pool. Seronok la dia. Dilayan mummy daddy nak2 dia memang suka mandi.

Isn't that cute? 

On Saturday Aisy made his 1st attempt to crawl. And he actually made it. He practiced a lot. I hope he can start crawling very soon. 


Tuesday 3 December 2013

Laksa Kari dan Mee Kari

sekarang ni kalau nk makan laksa, confirm2 aku akan buat 2 jenis. sebab da terjatuh cinta dengan laksa kari yg MIL buat. tapi hubby xminat laksa kari. dia nk laksa biasa je.ada skali tu smpai 2x buat laksa dlm 1 mgu sebab hubby cakap xpuas mkn laksa. tapi sgt hapy bile dia da abiskn 2 mangkuk besar laksa, dia kiss pipi aku & cakap thanks. berbaloi bertarung di dapur wlwpon selepas penat bekerja seharian :-)

npk sedap kan? mmg sedap pon sbb air tgn aku sendiri :-)

1 paket laksa basah
6 ekor ikan sardin curut saiz besar (rebus dan asingkan isi & tulang)
1 cawan cili kering (blend dgn 1bj bwg besar, halia dan lengkuas, belacan)
2paket rempah kari ikan babas 
1 kotak santan kara
asam keping
garam 
2kpg bunga kantan
2 ikat daun kesum

Cara Masak
blend isi ikan. blend jugak sgala tulang dan rangka ikan tu kendian tapis n amek airnya. dalam periuk tumis smpai naik minyak rempah kari. masukkan isi ikan air, cili kisar, asam keping, bunga kantan, daun kesum dan garam. didihkan. last bru masukkan santan, biar sehingga mendidih seketika .. dan siap. 
hidangkan dengan hirisan cili padi, bwg besar, timun, limau kasturi dan telur. 
yummyyyyy ... 

ni plak mee kari kerang .. my fav too!

mee kari aku ni sama je cam mee kari org lain rasanya. buat kuah kari dan campakkan segala jenis tofu dan fishcake juga fishball dan kerang. 
bezanya .. kuah mee kari aku ni aku blend isi udang segar (lebih kurang 800g) dan juga stok udang.
stok udang tu aku buat dengan merebus kepala dan kulit udang. memang manis2 rasa kuahnya dan pekat lagi sgt sedap.